Haarlemse Burgemeester Jos Wienen en Jan Beijnes hebben op vrijdag 24 september de in aanbouw zijnde Nieuwe Blauwe Tram gedoopt.

Naast het NZH Vervoer Museum in Haarlem wordt in de werkplaats van ‘De Stichting Nieuwe Blauwe Tram’ NZH Tweelingstramstel A619/620 gereconstrueerd. Op deze vrijdag werden de twee bakken gedoopt door de Haarlemse burgemeester en nazaat van de fabrikant. Fabriek Beijnes bouwde de revolutionaire tram in 1932 te Haarlem. In een fabriek die tegenover het station lag.

Burgemeester Jos Wienen en Jan Beijnes staan klaar om de tram te dopen.

De tram heeft oorspronkelijk dienst gedaan tussen Haarlem en Leiden en heeft tot in 1961 gereden op het laatste baanvak, wat het tramnet kende, tussen Leiden en Den Haag. Na de buitendienststelling is bijna alles gesloopt. Ook alle tien de exemplaren van deze tramserie. In Haarlem wordt nu de laatst gebouwde NZH tram opnieuw op de tramrails gezet.

Met een flesje Blauwe Tram bier is de tram gedoopt. Samen met het kapot gaan van het flesje valt ook het scherm voor de tram naar beneden. Trambestuurder Rob de Jong, ook constructeur van de tram, trakteert daarna op een NZH fluitconcert.

Jan Beijnes, burgemeester Jos Wienen, Josina van der Horst en Wim Beukenkamp poseren voor de tram.

Na de doopplechtigheid kan de tram bewonderd worden. In de tram staat de eerste nieuw geconstrueerde zitbank die gretig werd uitgeprobeerd. De burgemeester kreeg uit handen van voorzitter Wim Beukenkamp ook nog het eerste exemplaar van het nieuwe boekje over de stadstrams in en om Haarlem. Het derde deel in een reeks publicaties over het NZH materieel, inzet en betekenis.

De eerste nieuw geconstrueerde zitbank van het Tweelingstel.

Meer informatie over De Stichting Nieuwe Blauwe Tram vindt u HIER!
Informatie over het NZH Vervoer Museum museum vindt u HIER!

Foto’s: Raymond Naber