Grote wijzigingen bij de HTM op de 20ste juni van dit jaar. Een dag eerder kon afscheid genomen worden van de fraaie keerlus in het Statenkwartier en meteen zijn de dag er na de werkzaamheden gestart.

Terwijl bus 1013 van lijn 61 naar de instaphalte rijdt komt Avenio 5054 net aan bij de uitstaphalte Cornelis de Wittlaan.

Lijn 11 moet uitwijken naar het Kunstmuseum. Naast de werkzaamheden in het Statenkwartier wordt er ook een nieuwe dubbelsporige aansluiting gemaakt tussen lijn 11 en het nieuw te bouwen eindpunt aan de Statenlaan. Daardoor moet lijn 11 nu ook even wat weken om en rijdt tussen Monstersestraat en dit tijdelijke eindpunt via de routes van lijn 2/4 en 3/34 om bij het Kunstmuseum te komen.

De 5054 vertrek vanaf het Kunstmuseum weer naar Hollands Spoor.

Reizigers worden verder met bussen vervoerd van Railvervangendvervoer lijn 61. Deze begint bij het Kunstmuseum en doet verder de tramhalten aan of in de nabijheid van Houtrustbrug, Willem de Zwijgerlaan, Statenlaan en Duinstraat. De bussen eindigen bij de Zeesluisweg.

De 5023 steekt de Erasmusweg over.

Lijn 16 en 17 zijn stuivertje gaan wisselen. Hun route tussen Wateringen en het Centraal Station blijft gelijk aan de oude situatie. Vanaf daar is nu lijn 16 aan die van 15 gekoppeld en rijden de trams door naar Nootdorp. Verder rijdt lijn 16 vanaf nu ook met de Avenio trams. Het plan is dat lijn 17 gaat rijden naar het Statenkwartier. Maar dat is pas in het voorjaar van 2023.

De 5048 van lijn 16 en de 5014 van lijn 17 wachtend naast elkaar aan de Dorpskade.

Het traject door het Zeeheldenkwartier en in het Statenkwartier ligt nog lang in verbouwing. Door uitgelopen werkzaamheden kan ook niet gereden worden tot het Kunstmuseum. Bij de Gravenstraat zijn wat problemen ontstaan en zeker de eerste week rijdt lijn 17 nog maar tot het Centraal Station.
Alternatieven voor het traject zijn lijn 3 en 34 tot de halte Van Speijkstraat. Lijn 11 brengt u naar het Kunstmuseum.

Als lijn 17 gaat doorrijden naar het Kunstmuseum is dit de voorlopige omleidingsroute:

Plattegronden: HTM
Foto’s Chris Westerduin