Op 6 februari zijn de werkzaamheden aan de Hoornbrug gestart. De afsluiting van deze verkeersader heeft grote gevolgen voor het weg en tramverkeer. De werkzaamheden duren tot 20 maart.

Lijn 1 rijdt zes weken gesplitst. Lijn 1A rijdt tussen Scheveningen Noord en station Voorburg. Lijn 1B pendelt tussen keerdriehoek ‘s Gravenmade aan de Vliet en Delft Tanthof. Gedurende de werkzaamheden stopt lijn 1 niet bij de halten Broekpolder en Hoornbrug. Tussen de tramlijnen rijdt buslijn 65. Deze begint in de Waldorpstraat bij station Hollands Spoor en doet ook ‘s Gravenmade aan.

Buslijn 65 doet ook de haltes Goudriaankade, Van Musschenbroekstraat, Wenckebachstraat en Herenstraat van lijn 15 aan. Deze tramlijn is tijdens de werkzaamheden geheel opgeheven. Alternatieven voor deze tramlijnen in Nootdorp en wijk Ypenburg zijn reizen met lijn 19 naar Leidschenveen en daar over te stappen op RandstadRail lijnen 3 of 4.

Lijn 1B in de keerdriehoek ‘s Gravenmade.

Omdat lijnen 15 en 16 normaal gekoppeld aan elkaar rijden hebben de werkzaamheden ook gevolgen voor deze lijn. Naar Centraal Station rijdt lijn 16 de normale route. Richting Wateringen rijdt lijn 16 via Korte Voorhout, Buitenhof en Centrum en vanaf halte Bierkade weer op de eigen route. In het centrum stopt deze richting Wateringen niet aan de halte Kalvermarkt/Spui.

Lijn 1A rijdt naar station Voorburg, hier bij Herenstraat in Rijswijk.

Doordat de Hoornbrug gestremd is rijden zogenaamde ARI wagens op lijn 1B. Trams die je normaal alleen op lijn 6 tegenkomt rijden nu naar Delft. Lijn 1B wordt geĆ«xploiteerd vanuit remise Lijsterbesstraat. De trams moeten om de route van lijn 1B te bereiken omrijden via de Tramtunnel Grote Marktstraat, Leidschendam Noord en route van lijn 19. Wegens passeren van de tramtunnel zijn hier wagens voor nodig met ARI, het beveiligingssysteem wat daar in het spoor zit. Ook zijn deze wagens voorzien van een nieuwe cabinedeur. Dit om het voor de bestuurder mogelijk te maken om nu binnendoor de tram te kunnen lopen. Handig bij het driehoeken te ‘s Gravenmade.

Vertrekduur nu ook te zien in HTM tram en bus.

Tot slot nog een leuk nieuwtje. Om aan beginpunten te zien hoe lang je nog hebt om de bus of tram te bereiken laten bussen en trams van het type Avenio en GTL nu zien hoeveel tijd je nog hebt voordat het voertuig vertrekt. Nog niet alle bussen en trams hebben dit, ze krijgen stuk voor stuk deze update.

Foto’s: Rene Weterings