Vanaf begin april rijden ze in de weekends weer rond door Den Haag en Scheveningen, de PCC’s van de ‘Hop-On, Hop-Off’ service, beter bekend als de Tourist Tram.

De trams leiden u rond door grote delen van de Hofstad en wordt gerund door vrijwilligers van het Haags Openbaar Vervoer Museum. Onder hun behoren ook de radio iconen Erik de Zwart en Paul van der Lugt. Beiden hebben de opleidingen voor Gastheer en Bestuurder inmiddels doorlopen. Erik maakt nog wat meters en mag binnenkort ook afrijden.

Gastheer Erik controleert de tickets.

Het team is nog op zoek naar nieuwe collega’s. Wanneer je in het team mee gaat draaien word je eerst opgeleid tot Gastheer of Gastvrouw op de Tourist Tram. Deze ontvangt de reizigers, controleert en verkoopt de tickets. Ook geeft hij of zij uitleg over de audiotour die de toeristen onderweg kunnen beluisteren via hun oortjes die ze in de tram krijgen.

Het vertrek van de volgende rit.

Na een succesvol jaar in de rol van gastheerschap bestaat de kans om door te stromen als bestuurder van de Tourist Tram. Na een gesprek met instructeurs volgt er een rijproef. Wanneer dan ook nog de medische en psychologische keuring goed verlopen kan de opleiding tot trambestuurder beginnen.

De nieuwe gasten worden welkom geheten.

Naast het werken op de Tourist Tram kent het HOVM ook de zondagse openingen waar ook mensen van de Tourist Tram aan mee kunnen helpen. Als bestuurder kan je op de zondagen ook met trams rijden maar buiten de openingstijden worden ook trams verhuurd waarbij je zeker buiten het Tourist Tram seizoen je vaardigheden op peil kan blijven houden. Maar natuurlijk zijn er ook genoeg andere functies uit te voeren in het museum.

Vrienden Paul en Erik voor de PCC.

Heb je zin om mee te doen? De eerste stap van dit alles is aanmelden. Dat kan via het invullen van dit aanmeldingsformulier op deze website. Of kom eens kijken op een zondag in het museum. Dat is het hele jaar geopend op de zondagen van 12.30 uur tot en met 17.00 uur.

Foto’s: Chris Westerduin