De HTM trams krijgen waarschijnlijk nieuwe kleuren. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) neemt daarover op 17 maart een beslissing. De voertuigen worden allemaal voorzien van R-net opschriften om uit te stralen dat de reizigers hier te maken hebben met openbaar vervoer van hoogwaardige kwaliteit.

De Metropoolregio komt wel tegemoet aan de wens van HTM om de trams in kleuren van deze vervoerder te steken. De opdrachtgever van het openbaar vervoer in onze regio heeft daar toestemming van het ontwerpbureau van R-net voor gekregen. Het betekent ook dat de RandstadRail formule geleidelijk aan zal verdwijnen.

Op de RegioCitadis worden de blauwe accenten vervangen door R-net rood en van het witte oppervlak blijft een deel wit en een deel wordt lichtgrijs. Het RandstadRail logo maakt plaats voor het R-net logo. In het voorstel krijgen de Avenio trams dezelfde kleurstelling, ze zijn nu nog donkergrijs met rode accenten.

Een beslissing over het veranderen van de kleuren is actueel omdat de Avenio’s kampen met corrosie problemen. De trams moeten daardoor zeer waarschijnlijk opnieuw worden gespoten. De bijbehorende kosten komen voor rekening van de fabrikant omdat deze werkzaamheden onder de fabrieksgarantie vallen. De Metropoolregio wil ook de nieuwe trams de nieuwe kleuren geven zodat straks de hele tramvloot een uniforme uitstraling heeft. Bovendien sluiten deze kleuren aan bij het uiterlijk van de HTM bussen.

Het aanbrengen van de nieuwe kleuren op de RegioCitadis zorgt wel voor extra kosten. Het overspuiten van de RandstadRail voertuigen kan mogelijk betaald worden uit het beheer en onderhoudsbudget. Als dit niet lukt moet ander budget worden gevonden, maar dit heeft vanwege de corona situatie geen prioriteit. Mogelijk krijgen sommige Avenio’s geen nieuwe laklaag bij de fabrikant. Ook daarover moeten dan tussen de Metropoolregio en HTM afspraken gemaakt worden.