Je reis met verschillende vervoermiddelen in één keer online plannen, boeken en betalen. Dat willen HTM, RET en NS mogelijk maken met het MaaS-platform. De vervoersbedrijven hebben Siemens Mobilty gevraagd het platform te bouwen.

RET directeur Maurice Unck zegt dat de drie ondernemingen juist nu willen investeren in de beste reismogelijkheden voor de consument. We gaan flexibeler reizen, werken en leren: in tijd, plaats en keuze van het vervoermiddel. Daarom willen HTM, RET en NS de drempel verlagen om een reis met meerdere vervoermiddelen eenvoudig digitaal te plannen, boeken en betalen. De bedrijven roepen alle aanbieders van vervoer op zich aan te sluiten bij dit initiatief.

Het is de bedoeling dat de eerste apps waarmee reizigers hun complete reis in heel Nederland kunnen boeken in het najaar worden geïntroduceerd. Je kunt dan zien hoe je het snelst op je plaats van bestemming bent en hoeveel dat kost, of er files staan, je een deelauto moet boeken, het OV kan gebruiken of beter de fiets als alternatief kan kiezen. Volgens de initiatiefnemers denken mensen nu nog niet graag na over een combinatie van vervoersmiddelen voor een reis terwijl juist dat je veel tijdwinst en bewegingsvrijheid oplevert. Ook ben je af van het gedoe met verschillende vervoersbewijzen. Dat regelt de consument volgens HTM, RET en NS makkelijk via deze app.

Foto: Chris Westerduin