De HTM gaat op warme zomerse dagen een Strandexpress laten rijden naar het strand van Scheveningen. Het gaat om een sneltram die vanaf station Hollands Spoor over het traject van lijn 9 naar Scheveningen Noord rijdt. De eerste trams rijden op zondag 20 juni.

De Strandexpress stopt alleen bij station Hollands Spoor, station Den Haag Centraal, Kurhaus en het Zwarte Pad. Het is één van de plannen van de gemeente Den Haag, de Metropoolregio, HTM en NS om het openbaar vervoer naar het Scheveningse strand beter en duurzaam te maken. Daarvoor tekenden de partijen eind mei een overeenkomst met elkaar onder de naam: Slim en Schoon naar Stad en Strand.

De sneltram rijdt dit jaar als proef voor de duur van vier weken tot aan de start van de zomerdienstregeling op 17 juli aanstaande. Dan verhoogt HTM zoals gebruikelijk de frequentie van tram 9 naar iedere 4 tot 5 minuten. De proef met de Strandexpress is nu nog niet opgenomen in de dienstregeling en is daardoor niet te zien in de reisplanner. Wel wordt de aankomsttijd aangegeven op de reisinformatieborden op de halten waar deze stopt.

Als de proef met de Strandexpress slaagt, zal deze volgende zomer in de dienstregeling worden opgenomen.