HTM krijgt een nieuwe tramremise in een oksel van het Prins Clausplein langs de A4 en A12. De remise is nodig omdat de locatie aan de Lijsterbesstraat niet geschikt is voor de nieuwe brede trams. De nieuwe plek gaat ruimte bieden aan veertig trams. Er is lang gezocht naar een plek voor de nieuwe stallingsruimte. Verkeerswethouder Robert van Asten noemt het een “mijlpaal”.

Niet in Rijswijk

De remise zou eigenlijk gevestigd worden aan de Zuiderweg in Rijswijk. HTM had de grond al aangekocht, maar buurtbewoners vreesden overlast van de trams en ook de Rijswijkse gemeenteraad was geen voorstander. Daarom moest gezocht worden naar een nieuwe plek. Dat is de GAVI-locatie geworden, genoemd naar de afvalverwerkingsinstallatie die hier ooit gebouwd zou worden. Deze locatie ligt tegenover het ADO stadion.

Sportvelden

Volgens de gepresenteerde plannen wordt het meer een emplacement als de Meppelwerf dan een echte remise. Er komen rond de twintig sporen te leggen die overbouwd zouden kunnen worden met sportvelden. Ook komt er op de locatie ruimte voor andere bedrijven.  De opstelsporen krijgen een aansluiting op lijn 19 en later op de nieuwe Koningscorridor-verbinding tussen Zoetermeer, de Binckhorst  en station Den Haag Centraal. Van Asten noemt het een voordeel dat trams van de lijnen 1, 15 en 19 niet de hele stad door hoeven te rijden om aan de dienst te beginnen. Die gewonnen kilometers hoopt hij te gebruiken voor het vervoeren van reizigers.

Twaalf miljoen

De gemeenteraad moet nog wel instemmen met het plan en ook moet nog definitief overeenstemming worden bereikt over het verdelen van de bouwkosten tussen de betrokken partijen. De remise gaat waarschijnlijk twaalf miljoen euro kosten en zou binnen vijf jaar klaar moeten zijn.