Op vrijdag 7 juli 2023 hebben de directies van HTM en Daimler Buses hun handtekening gezet onder het contract voor de levering van 95 elektrische bussen, inclusief opties op meer bussen. Ook is getekend voor de aanleg van laadinfrastuctuur door ABB E-Mobilty en Batenburg Installatietechniek.

De nieuw te leveren bussen gaan de huidige aardgas busvloot vervangen die inmiddels al 14 jaar hun diensten bewijzen. Gekozen is voor de eCitaro en eCitaro-G bussen van Mercedes. De bussen zijn 12 en 18 meter lang en 2,55 meter breed. De eCitaro-G is de gelede variant van dit type. Voor het eerst sinds de Den Oudsten 900 serie krijgt HTM dus weer gelede bussen.

Met de gelede bussen gaat HTM meer capaciteit bieden op de drukke buslijnen 23, 24, 25 en 26. Net als de andere OV bedrijven in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag heeft HTM de afspraak met de overheid over de inzet van schone bussen. Met de inzet van de elektrische bussen wordt er een verdere verlaging van de CO2 uitstoot behaald.

De 12,1 meter lange bussen hebben 27 zit en 35 staanplaatsen. In de 18,1 meter variant kunnen 41 passagiers een zitplaats vinden en maar liefst 70 mensen staan. In het sta gedeelte zijn ook een aantal klapstoelen. Ook komen er USB A-C aansluitingen om onderweg uw GSM op te laden. Het klimaatsysteem is voorzien van een warmtepomp en CO2 airconditioning.


In de komende periode gaan HTM en Daimler aan de slag voor een definitief ontwerp. Met de ondertekening van het contract door Karen Bosch en Rien Heilbron (HTM), Joost van der Bijl en Dirk Meppelink (Daimler Buses NL) en de OV portefeuillehouder van MRDH Jeffery Keus is er nu de eerste stap gezet.

Foto’s: HTM