Verschillende HOVM vrijwilligers hebben deze week de krant gehaald.  Dat radio-dj Erik de Zwart de Tourist Tram wil gaan besturen is nieuws voor het AD. In de krant vertelt Erik dat zijn jongensdroom in vervulling gaat. Hij is op het idee gebracht door vriend en radio-collega Paul van der Lugt die ook de PCC door de stad wil rijden.

Beide mannen zijn trein- en tramliefhebber, daarvan heb je er trouwens opvallend veel in de radiowereld. Ze zitten in het bestuur van de stichting Hondekop die eigenaar is van twee van deze legendarische treinstellen en hebben het bedrijf 24Trains, een online platform met video’s, boeken en tijdschriften over oude en nieuwe treinen.  De Zwart en Van der Lugt hebben zich bij het HOVM eerst gemeld als gastheer bij de Tourist Tram en krijgen nu instructie om ze ook te kunnen besturen.

De mannen zijn al fysiek en psychisch gekeurd en dat is volgens De Zwart nog een hele uitdaging. Hij vertelt in het AD dat hij dertig minuten naar een punt moest kijken en moest reageren als dat veranderde. “Het is niet dat je dat even doet, je concentratie wordt flink op de proef gesteld.” Erik is in de krant enthousiast over het HOVM en haar trams. “De oude remise is voor liefhebbers echt een must om naar toe te gaan. ”

Ik ben nu eenmaal graag onder de mensen

HOVM vrijwilliger Rob Brons weet donderdag zelfs een hele pagina te scoren in het AD. De oud brandweer commandant en vroegere baas van de Haagse Hogeschool is nu actief als gastheer op de Tourist Tram. Rob geeft de reizigers informatie over de bezienswaardigheden die de tram passeert. “Ik hou van deze stad, het is goed voor mijn talen en ik ben nu eenmaal graag onder de mensen. Verder mag ik ervoor zorgen dat alle historische trams uiterlijk aan het einde van 2022 onder één dak staan, in de remise Frans Halsstraat.” Onder leiding van Brons is een werkgroep bezig om de Tramweg Stichting Scheveningen en het HOVM samen te brengen.

Rob Brons als gastheer met oud-burgemeester Jozias van Aartsen en HOVM voorzitter Albert Koch. 26-07-2020

Het werk dat Rob voor het HOVM doet heeft wel overeenkomsten met zijn vroegere betaalde banen. “Overal heb je te maken met mensen die ergens hun ziel en zaligheid in leggen. Ook en misschien wel juist bij wat je vrijwilligerswerk zou kunnen noemen. Dat is mooi, maar de keerzijde is vaak dat mensen in hun enthousiasme wel graag zien dat anderen precies doen wat zij zeggen.  Als je zo’n proces aanstuurt moet je daar wel rekening mee houden, dat voorkomt teleurstellingen.”

Foto’s: Erik de Zwart en Chris Westerduin