Het Haags Openbaar Vervoer Museum neemt op zaterdag 16 september deel aan de Raildagen 2023. Het museum is geopend van 10.00 tot 16.00 uur en er zijn vier ritten met de historische PCC-tram 1022 uit het begin van de jaren vijftig. De toegang tot het museum en de tramritten zijn geheel gratis.

Tijdens de Raildagen kan iedereen kennismaken met de Nederlandse railsector. In het HOVM is het mogelijk het museum te bezoeken met fraaie collectie historische trams. Daarnaast is er een speciale tentoonstelling over mobiliteit in de Haagse regio. Hier laat de gemeente Den Haag zien hoe de stad en randgemeenten in de toekomst bereikbaar kunnen blijven.

Er zijn vier rondritten met tram 1022 door de stad, die elk ongeveer een uur duren. De trams vertrekken vanaf het museum om 10.30, 12.00, 13.30 en 15.00 uur. De tram rijdt over trajecten die de gemeente Den Haag geschikt heeft gemaakt of nog wil aanpassen voor breed materieel, zoals de Avenio, RegioCitadis en de nieuwe Tina-tram. Zo rijdt de 1022 over de route van tramlijn 17 tussen Kerkplein en Statenkwartier (projectnaam lijn 16z) en wordt ook het traject van lijn 6 tussen de Haagse Markt en de Prinsengracht bezocht. In de tram wordt uitleg gegeven over de ontwikkeling van het openbaar vervoer en de inrichting van de straten waar de tram rijdt.

De Raildagen zijn een initiatief van de gezamenlijke railbedrijven (spoor en tram) in Nederland en worden gehouden op 15 en 16 september (HOVM alleen 16 september). De bedrijven willen hiermee de bekendheid van de railsector vergroten en zich tegelijk presenteren als een aantrekkelijke werkgever. Meer informatie over de Raildagen is te vinden op www.raildagen.nl.