Door de coronacrisis staat de Hoftrammm al een tijd stil in de remise Scheveningen. Het tramrestaurant rijdt sinds 11 mei 2014 als culinaire tram door de Haagse straten, maar nu kan dat dus niet. Toch komt de 3035 op vrijdag naar buiten vanwege de documentaire: 40 jaar GTL die het Haags Openbaar Vervoer Museum aan het maken is.

Interview met Hoftrammm eigenaar Bobby van Galen bij remise Scheveningen

De GTL rijdt voor deze gelegenheid van remise Scheveningen via het Trammhuys in Voorburg, het logistieke startpunt van de tram, naar station Voorburg, waar normaal de rode loper wordt uitgerold voor de bezoekers van de Hoftrammm. Aan boord eigenaar Bobby van Galen die tijdens een reis door Australiƫ in Melbourne een soortgelijke tram tegenkomt en vanaf dat moment er alles aan doet om dit ook in zijn eigen stad te realiseren. Hij zoekt contact met de HTM voor een tram en start een succesvolle crowdfunding actie om zijn droom waarheid te laten worden. Bobby maakt er met top kok Pierre Wind een groot succes van.

Pierre Wind vertelt wat er komt kijken bij het bereiden van eten in een rijdende tram

Pierre is ook bij de opnames en samen met Bobby vertelt hij hoe het is om een restaurant te exploiteren in een rijdende tram. Wat komt daar allemaal bij kijken. Hoe zorg je er voor dat het eten op de juiste plek op het bord blijft liggen terwijl de tram over een wissel rijdt en wat doe je met de bezoekers als de tram gestremd staat en het eten aan hun neus voorbij dreigt te gaan. Heel veel verhalen en anekdotes komen voorbij maar ook het enorme gemis van het rijden met de Hoftrammm is duidelijk voelbaar tijdens de rit voor onze documentaire, later dit jaar te zien.

Foto’s: Chris Westerduin

Voor al het HOVM nieuws: HOVM-nieuws – Haags Openbaar Vervoer Museum