Vlak voor de kerst gaat aflevering één van de HOVM miniserie over 40 jaar GTL in première. Voor de drie delen over de geschiedenis van de rood-beige trams van HTM zijn het afgelopen jaar de opnames gemaakt. Speciaal voor de serie rukten verschillende GTL’s uit. De oudste nog in de reizigersdienst actieve GTL: de 3045 komt op zaterdag 13 maart naar het Haags Openbaar Vervoer Museum om als perfect decor te dienen.
Extra gewassen en schoongemaakt door HTM brengt John Baltus de tram vanuit de remise Lijsterbesstraat over naar het museum aan de Frans Halsstraat. Een bijzonder gezicht want de keren dat hier een GTL de remise binnen rijdt zijn redelijk zeldzaam. In en buiten de tram worden twee van de vaders van de GTL geïnterviewd: Leo Haring, oud-hoofd trammaterieel en Harry Peters, oud- elektrotechnisch tekenaar. Beiden vertellen over het ontwerp en de indiensstelling van deze gelede trams. De 3045 staat geparkeerd naast PCC 1227. Veel van zijn soortgenoten maken in 1982 plaats voor de GTL’s zoals ook in aflevering één te zien is.
Op zaterdag 28 augustus stelt HTM weer een GTL beschikbaar, ditmaal de 3142 bestuurd door instructeur en trambestuurder Wes Kraaijeveld. Hij rijdt de tram van de remise Lijsterbesstraat naar de lus aan het De Savornin Lohmanplein. In de remise filmen we Wes bij het controleren en rijklaar maken van een GTL en in de lus vertelt hij over het rijden met een GTL en de bediening van deze tram.
Bij Wes filmen we ook nog thuis want met zijn Wekra trams maakt hij ook nog 3d geprinte modeltrams waaronder de GTL. Met ruim vijftig bestellingen een hele klus maar het geeft aan hoe populair deze tram is bij de liefhebber. Wes laat in deel één zien hoe hij zo’n model maakt en wat daar allemaal bij komt kijken. Ook zien we een paar bijzondere model GTL’s rijden.
Voor deel twee rukte Hoftrammm 3035 uit waarin we met Bobby van Galen en Pierre Wind praten over dit bijzondere tramrestaurant en in deel drie laat HTM pekeltram 3009 rijden voor uitleg over deze speciale serie GTL’s, maar daarover later meer op deze website. Kijk hieronder eerst naar deel één over de ontwikkeling en de komst van de GTL’s.
Foto’s: Chris Westerduin en Tjeerd Spoor