Hoe kan de Binckhorst op de beste manier beter bereikbaar worden gemaakt met het openbaar vervoer. Daarover gaan Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk zich gezamenlijk buigen. De gemeenten hebben samen met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de provincie Zuid-Holland en het Rijk een overeenkomst getekend voor een nieuwe verkenning. De partijen vinden het daarbij ook belangrijk om goed te overleggen met de betrokken bewoners.

Zorgen

De Binckhorst heeft een hoogwaardige openbaar vervoerverbinding nodig nu de gemeente Den Haag het oude industriegebied wil omvormen tot een nieuwe woonwijk met 5000 woningen. Over de manier waarop dat moet is al veel te doen. In Voorburg maken mensen zich zorgen om een tramlijn die dwars door buitenplaats Hofwijck gaat rijden en bewoners van de Geestbrugweg in Rijswijk en de Prinses Mariannelaan in Voorburg vrezen voor de terugkeer van de tram in hun straten en verkeersonveilige situaties die daardoor zouden ontstaan. Er is namelijk een variant bedacht waarbij tram 1 via deze straten naar Delft gaat rijden in plaats van via de Rijswijkseweg en de Haagweg.

Samen zoeken

De gemeenten willen nu samen nog eens naar alle varianten kijken waarbij de voor- en nadelen voor iedereen worden afgewogen. Tegen Omroep West zegt de Haagse wethouder Robert van Asten dat hij met deze nieuwe verkenning ook de onrust bij buurgemeenten wil wegnemen evenals het idee dat Den Haag de beslissing er wel even doorheen drukt. Openbaar Vervoer is volgens Van Asten voor iedereen van groot belang. De verkenning naar de route van een nieuwe openbaar vervoerverbinding moet rond de jaarwisseling klaar zijn.