De HTM fotocollectie van fotograaf Jaap Ruurs is zaterdag overhandigd aan het Haags Openbaar Vervoer Museum. Ruurs maakt vanaf begin jaren 80 tot aan 2000 in opdracht van HTM vele bedrijfsfoto’s, niet alleen van de trams en bussen en het werkmaterieel, maar zeker ook van de mensen die bij het Haagse vervoersbedrijf werken en de infrastructuur, remises, garages en werkplaatsen.

Foto’s van Jaap Ruurs verschenen in veel HTM-uitgaven.

De foto’s van Ruurs in zwart-wit en kleur leveren een fantastisch tijdsbeeld op met standaardbussen, PCC’s en GTL’s maar ook met uit de kluiten gewassen computers met oranje letters op zwarte schermen en reizigers zonder mobieltje maar met kranten in groot formaat. Ook zijn er foto’s die de commerciĆ«le periode van HTM in de jaren ’90 laten zien met luxe auto’s die zakenmensen ophalen op Rotterdam The Hague Airport en het vervoer per taxibus. De foto’s van Ruurs verschijnen jarenlang in allerlei HTM-uitgaven zoals het HTM Nieuws, folders en jaarverslagen.

Beeld van begin jaren 90: de bus Unimog, standaardbussen en de eerste Neoplan

Webredacteur Chris Westerduin gaat zaterdag naar Zeeland om de foto’s en negatieven bij Ruurs op te halen nadat hij contact met ons heeft gezocht. Hij wil graag dat de foto’s via het HOVM te zien blijven en zo een uniek beeld geven van een stuk HTM geschiedenis. We mogen van hem de foto’s plaatsen op de website en een aantal bijzonder fraaie PCC-platen zal vanaf 21 april op groot formaat te zien zijn in onze nieuwe expositie PCC 75 over de geschiedenis van deze iconische tram.

Jaap Ruurs legt ook HTM-ers aan het werk vast, bijvoorbeeld op de bovenleidingwagen

Pekelwagen H4 en de bemanning in zwart-wit gefotografeerd

Hou deze website in de gaten voor meer fraai fotomateriaal van Jaap Ruurs en kom naar de tentoonstelling: PCC75 vanaf 21 april bij ons in het HOVM. We willen Jaap Ruurs hartelijk danken voor het afstaan van de door hem gemaakte foto’s over HTM en zullen er goed voor zorgen, zodat ook u er het nodige plezier aan kunt beleven.

Foto’s: Jaap Ruurs, Tjeerd Spoor, Chris Westerduin