Avenio 5007 is de eerste HTM tram met een nieuw uiterlijk. Alle Avenio en RandstadRail trams krijgen wit-rode kleuren en daarmee gaat een lang gekoesterde wens van het Haagse vervoersbedrijf in vervulling. De zichtbaarheid verbeterd en de nieuwe kleuren zorgen ook voor meer eenheid in het uiterlijk van de trams en bussen van HTM. De nieuwe trams en elektrische bussen die over enkele jaren gaan rijden krijgen ook deze kleurstelling.

De Avenio-trams rijden sinds 2015 in Den Haag en worden nu ingezet op de lijnen 2, 9, 11, 15 en 17. Tijdens het onderhoud aan de trams blijkt dat het plaatwerk meer last heeft van roest dan de bedoeling is. Daarom is in goed overleg tussen HTM en leverancier Siemens besloten om het plaatwerk de komende jaren te vervangen. HTM zorgt tegelijkertijd voor de nieuwe kleuren en vervangt de stoffen stoelbekleding door meer duurzaam rood kunstleer. De opdrachtgever van het Haagse openbaar vervoer: de Metropoolregio Rotterdam Den Haag heeft toestemming gegeven voor het nieuwe uiterlijk van de trams.

De nieuwe bekleding van de Avenio stoelen in de 5007. 30 maart 2022

Logistieke uitdaging

HTM noemt de operatie een logistieke uitdaging omdat het zes weken duurt voordat een tram weer de straat op kan om reizigers te vervoeren. Om ervoor te zorgen dat er steeds voldoende trams kunnen worden ingezet, zal de laatste tram met het nieuwe uiterlijk eind 2023 gereed zijn. Alleen de trams die volgens de R-Net formule rijden, wat staat voor hoogwaardig openbaar vervoer in de Randstad, komen in aanmerking voor de nieuwe kleuren. De GTL-trams blijven hun laatste jaren dus gewoon met de rood-beige kleuren rijden.

Foto’s: HTM