Op 8 juli gaat de zomerdienstregeling in. Voor reizigers in het Statenkwartier is het goed nieuws dat lijn 17 gaat doorrijden naar de Statenlaan. Werkzaamheden bij de Lijnbaan en Laan van Meerdervoort zorgen voor veel omleidingen en wijzigingen. Tijdens de zomerdienst, welke tot 21augustus duurt, rijdt lijn 34 niet.

De werkzaamheden duren tot vrijdag 4 augustus. Het houdt in dat lijnen 2, 3 en 4 gaan omrijden en lijn 12 in de remise blijft. Deze wordt deels vervangen door andere omrijdende tramlijnen.
Lijn 2 gaat deze periode rijden met GTL’s. Dat heeft te maken met het feit dat de tramlijn tussen De la Reyweg en Brouwersgracht gaat omrijden via de Monstersestraat, Hobbemaplein en Om en Bij. In Leidschendam eindigt de tramlijn bij het eindpunt van lijn 6 in plaats van bij het ziekenhuis Antoniushove.

Lijn 3 wordt opgesplitst in een tram en busdeel. Vanaf Zoetermeer rijdt deze RandstadRail lijn niet verder dan de Gravenstraat. Wat inhoudt dat de tramlijn vanaf het Centraal Station niet door de tramtunnel Grote Markstraat rijdt.  Buslijn 33 neemt de route naar Loosduinen over. Nadeel is wel dat de bussen bij de Grote Kerk beginnen en eindigen. Wat een kleine wandeling inhoudt van een paar honderd meter. Voor bezoekers van ziekenhuis HMC Westeinde is er nog een pendelbuslijn 43.

Lijn 4 rijdt een omleidingsroute tussen De la Reyweg en het Centraal Station. Deze RandstadRail lijn rijdt via de route van lijn 11 langs station Hollands Spoor, over het Spui en Kalvermarkt zodat de eigen route weer bereikt wordt bij het Centraal Station.

De zomerdienstregeling duurt tot 21 augustus. Lijn 9 rijdt extra versterkt met een lijn 9S, de Strandexpress. Let op. Deze trams stoppen alleen bij de stations Hollands Spoor en Centraal. In Scheveningen wordt alleen gestopt bij het Kurhaus en aan het Zwarte Pad. In de zomer heeft HTM aantrekkelijke groepskortingen. Je kan per HTM met maximaal vijf personen al op stap voor € 8,95. Voor de kleine reiziger is het nog leuk te weten dat er ook een speciaal HTM Kinder Dagkaart bestaat voor slechts één Euro. Deze kaartjes zijn te koop via de HTM Ticket App die kunt downloaden op uw mobiele telefoon.

Ook lijn 15 ontkomt niet aan een omleiding. Door werkzaamheden aan het spoorviaduct op de Rijswijkseweg stopt de tram tijdelijk aan de halten Leeghwaterplein en aan de voorzijde van station Hollands Spoor. Halten Waldorpstraat/HS en Goudriaankade worden niet aangedaan. Deze omleiding duurt tot 24 augustus.

Foto’s: Chris Westerduin
Plattegronden: HTM