Komende jaren krijgen OV bedrijven in onze regio miljoenen euro’s steun vanuit de overheid. Bedrijven EBS, HTM en RET krijgen in totaal 145 miljoen euro steun om hun diensten op peil te houden.

Door de extra steun hoeven de kaartjes niet duurder te worden en krijgt HTM geld voor twee tramremises. Zo wordt de remise in Scheveningen gereed gemaakt voor de bredere en langere trams en komt bij het knooppunt Prins Clausplein een nieuwe remise op het GAVI terrein.

Extra geld ook voor de bus. HTM onvangt 5 miljoen en EBS 31 miljoen euro.

Voor de afdeling bus krijgen EBS en HTM een bijdrage om gemiste inkomsten tot in 2031 te compenseren. HTM is van de drie genoemde vervoerders financieel het meest gezond en ontvangt slechts 5 miljoen hiervoor. Voor EBS is zelfs 35 miljoen euro gereserveerd. Voor de verbouwing en bouw van tramremises is 42 miljoen begroot.

Landelijk gezien zou op het openbaarvervoer zo’n 300 miljoen euro bezuinigd worden maar die plannen zijn naar de prullenmand verdwenen. Ondanks het schrappen van de bezuinigingen komen bedrijven nog steeds geld tekort omdat vervoersaantallen achter blijven lopen na de Corona pandemie.

Voor vervangers van de GTL is extra remise capaciteit nodig.

Verder is in de Tweede Kamer besloten dat op de studenten OV kaart niet bezuinigd gaat worden. Opvallend in de steunplannen van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag is dat RET moet gaan samenwerken met HTM op het gebied van onderhoud en beheer. Komende weken worden de plannen met de gemeenten besproken en in december wordt duidelijk of de financiƫle plannen ook uitgevoerd kunnen worden.

Foto’s: Chris Westerduin