Het Koningsdagweekend wordt een leuk weekend voor de tramliefhebber.
Op Koningsdag wordt met museumtrams de Vrijmarkt in het Statenkwartier weer verbonden met het Haagse centrum. Ook zijn de Internationale Stoomdagen in het Zuiderpark weer terug van weggeweest in dit weekend. Op zondag 28 april zal er een tramverbinding zijn tussen het Haags Openbaar Vervoer Museum en het Zuiderpark.

Koningsdag
Gereden wordt tussen het eindpunt van lijn 11 te Scheveningen Haven via het Statenkwartier over de route van lijn 17 richting Centraal Station. In het centrum wordt er rond gereden via het Spui, Schedeldoekshaven, Centraal Station en Lange Vijverberg en via de route van lijn 17 weer naar Statenkwartier en Scheveningen Haven.

Ombouwer 77 rijdt ook tijdens Koningsdag tussen Statenkwartier en het Centraal Station.

Kaartjes voor de tram kunnen bij de conducteur worden gekocht. Betaling is uitsluitend via pin of creditcard! De tarieven zijn als volgt:
– Enkele rit volwassene: € 3,50, kinderen 4 t/m 12 jaar: € 1,-
– Rondrit volwassene: € 5,-, kinderen 4 t/m 12 jaar: € 1,50
– Kinderen jonger dan vier jaar mogen gratis mee!
Een enkele reis is geldig tot het eerstvolgende eindpunt. Dit zijn Scheveningen Haven of Centraal Station.

De dienstregeling op 27 april:

Traminzet en vertrektijden bij benadering en onder voorbehoud.

2022 is het laatste jaar geweest dat museumtrams tijdens Koningsdag door de Fred rijden.

Internationale Stoomdagen
In het Zuiderpark rijden de stoomtreinen volop bij de Stoomgroep West tijdens de 49ste Internationale Stoomdagen. Naast eigen materieel rijden gasttreinen uit binnen en buitenland hun rondjes door het park. Op zondag 28 april zullen ook HOVM trams een lijndienst rijden tussen het Haags Openbaar Vervoer Museum en het Zuiderpark.

Op deze manier kunt u de treinen bezoeken maar ook het museum aan de Parallelweg waar dan net een week de nieuwe ’75 jaar PCC in Europa’ tentoonstelling te bezoeken is. Ook is de Brusselse gast PCC 7065 te bewonderen in het museum.
PCC’s 1022 en 1210 onderhouden de lijndienst tussen het museum en het Zuiderpark en stoppen onderweg ook op de stations Centraal en Hollands Spoor waar u kunt in en uitstappen.

Jong en oud vermaakt zich prima bij de Internationale Stoomdagen in het Zuiderpark.

In plaats van het normale zondagse ritten programma rijden we op 28 april volgens deze dienstregeling:

De tarieven voor deze ritten zijn:
– Enkele rit van HOVM, station CS of HS naar Zuiderpark of andersom: Volwassene € 4,-, Kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,50
– Retourrit van HOVM, station CS of HS naar Zuiderpark en terug: Volwassene € 7,50, Kinderen 4 t/m 12 jaar € 4,50.
– Kinderen jonger dan vier jaar reizen gratis mee.
Voor bezoekers aan het HOVM geldt ook het normale ‘museum + tramrit’ of ‘extra tramrit’ kaartje tijdens deze ritten. Bij het Zuiderpark kan worden uitgestapt en op hetzelfde kaartje met een latere rit terug naar het HOVM worden gereisd.
Kaartjes kunnen online via de button hier onderaan de pagina, in het HOVM worden gekocht (als regulier ‘museum + tramrit’ of ‘extra tramrit’ kaartje) maar ook in de tram tijdens het instappen bij de conducteur. Hier kan uitsluitend met pin of creditcard betaald worden. Contante betalingen worden niet geaccepteerd.

Touristtram
Heeft u dan nog niet genoeg van de museumtrams? Op zaterdag rijdt ie niet maar op zondag 28 april rijdt ook de Tourist Tram tussen het Haagse centrum en Scheveningen. Meer info daarover vindt u op www.touristtram.nl.

Foto’s Chris Westerduin