Oud HTM Diplomat bus 308 is gered door Peer & Co Touringcars uit Noord Holland. In het weekend van 23 juli is de bus voor het eerst ingezet tijdens pendelvervoer voor een festival in Amsterdam.

Van dit type zijn slechts 32 bussen gebouwd. HTM heeft er 31 afgenomen en het Koninklijk Huis de AA-81. Na slechts zeven jaar dienst gedaan te hebben gaan de bussen eind 2012 buiten dienst.. Af en toe zijn ze daarna nog te zien in het Rail Vervangend Vervoer.

De Diplomat is heel geschikt voor festival vervoer wegens de drie deuren.

Omdat Den Oudsten in 2001 geen bus orders meer aanneemt moet HTM uitwijken naar een ander type dan de Alliances. Bij VDL-Berkhof in Heerenveen is het dan mogelijk een bus te ontwerpen die voldoet aan de eisen van HTM. Dat wordt uiteindelijk het type Berkhof Diplomat BJ255.

De HTM bus naast een Setra van Pouw.

Erg succesvol is het type bus nooit geworden. Bij VDL moest het type snel wijken voor de VDL Citea. Daarom is HTM de enige vervoerder geworden die met dit type bus heeft gereden. Naast het rijden in Den Haag zijn ook een aantal bussen ingezet op Schiphol. Na de buitendienststelling van de serie is de 322 in de vloot van het Haags Bus Museum terecht gekomen.

Klaar voor het gebruik in Amsterdam.

De Diplomat is heel geschikt voor festival vervoer wegens de drie deuren.

Foto’s: Jasper Engel