In het Openlucht Museum te Arnhem rijdt al jaren HTM motorwagen 274 rondjes door het park. Nu de zomer op z’n eind loopt en de herfst zich aandient kan het wel eens een beetje mistig zijn in de ochtend. En als je dan voor openingstijd een rondje met de tram maakt kan je mooie fotostops organiseren in sfeervol licht.

De Haagse 274 naast de Rotterdamse vierassers en Amsterdamse stofzuiger.

Kees van Leeuwen heeft de motorwagen onder zijn hoede in het tweede weekend van september en neemt de ruim honderdjarige mee voor een fotorondje op de 1,7 kilometer lange tramlijn welke in het museum gesitueerd is.

De 274 bij de boerderij annex café uit Budel.

De 274 is in 1921 gebouwd door HAWA in het Duitse Hannover en is een tram uit de serie 250-279. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog is deze motorwagen nog weggevoerd naar Düsseldorf waar de tram in februari 1945 slechts tien dagen dienst heeft gedaan. In 1947 kwam de 274 weer terug naar Den Haag. Na herstel bij La Brugeoise kwam de tram nog hetzelfde jaar in dienst. Tot in 1963 is de tram bij HTM in de reizigersdienst aan te treffen.

Ook de kerk uit ‘s Heerenhoek is nog gehuld in de mist.

Hierna heeft de tram dienst gedaan als instructie wagen en krijgt de 274 ook andere klussen toebedeeld. In 1974 wordt de motorwagen korte tijd gestald in ‘s Gravenmade en gaat daarna samen met de 824 en 826 naar de Museumtramlijn in Amsterdam.

Nog net rechts in beeld het dorpsschooltje.

In 1996 wordt de tramlijn in het Arnhemse museum geopend en verhuisd de Haagse wagen van Amsterdam naar de nieuwe tramlijn. Zo’n tien jaar geleden heeft de 274 nog een grote revisie gekregen in de eigen werkplaats van de museumtramlijn.

In het bos nabij de remise.

Naast de Arnhemse 76, Amsterdamse drieasser 903 en Rotterdamse vierassers maakt de HTM tram regelmatig rondjes over de fraaie tramlijn die de verschillende gebieden van het museum met elkaar verbindt.

De zon komt achter de tram al door de mist heen.

Website: Openlucht Museum
Foto’s: Kees van Leeuwen