Het jubileum van 75 jaar PCC in Den Haag is zondag groots gevierd. De gratis inzet van PCC’s van het Haags Openbaar Vervoer Museum mag deze dag op een warme belangstelling rekenen. De trams tussen station Hollands Spoor en Scheveningen Haven zitten stampvol met vrolijke en enthousiaste mensen. Soms maken de reizigers per toeval gebruik van de historische trams, maar vaak stappen ze bewust in om nog eens terug te gaan in de tijd.

Veel instappers voor Tourist Tram 1193 op de halte Weimarstraat

Wat ook opvalt is de grote hoeveelheid fotografen en filmers die overal langs lijn 11 te vinden zijn. Niet alleen uit ons land, maar ook uit Engeland, Duitsland, Belgiƫ, Frankrijk en we kwamen zelfs een fotograaf tegen uit Canada. In een prima sfeer schiet iedereen zijn plaatjes. Op Scheveningen Haven raakt een groepje Fransen in extase als ze ineens pekeltram 3009 aan zien komen. De 1304 en 3009 naast elkaar leidt tot een spervuur aan klikkende fototoestellen. Het is op een gegeven moment zo druk dat HOVM-ers de sporen vrij moeten maken om de PCC weer naar station Hollands Spoor te laten vertrekken.

De 1101 en Pekeltram 3009 aan Scheveningen Haven

Hoftrammm 3035 nadert de halte Houtrustbrug

De oudste nog in de reizigersdienst actieve GTL: de 3045 op het Rijswijkseplein

Om de dag extra aantrekkelijk te maken heeft HTM de oudste nog in de reizigersdienst actieve GTL: de 3045 en pekeltram 3009 beschikbaar gesteld om voor fotografen te rijden op lijn 11. De GTL is natuurlijk een doorontwikkeling van de PCC. De Hoftrammm laat de 3035 ook mee delen in de feestvreugde. De inzet van de GTL’s wordt zeker door fotografen uit Amsterdam, Rotterdam en het buitenland zeer gewaardeerd, zo horen wij langs de lijn.

De 1022 in de lijndienst op de Stationsweg

Mooie kruising van Partytram 1302 en de 1304

Een mix van museum-PCC’s en Tourist Trams verzorgt de dienst op lijn 11, naast vier Avenio’s die blijven rijden voor de minder-validen. Speciaal in deze mix is de inzet van Partytram 1302 in de lijndienst. Passagiers vinden het merkbaar bijzonder om in een tram te zitten met een complete bar aan boord. Een reiziger noemt het met Erik de Zwart op de bestuurdersstoel: “de klapper van de week”. Ook het museum zelf krijgt veel drukte te verwerken. In de trams worden kortingsbonnen uitgedeeld voor de toegang tot het HOVM.

Een bijzondere ontmoeting op de Conradkade

De 1101 nadert het eindpunt Scheveningen Haven

Bestuurders en gastheren en -vrouwen van het HOVM genieten ook van de dag. Zonder hen en alle andere vrijwilligers van het museum waaronder zeker ook de technische ploeg was deze inzet op lijn 11 niet mogelijk geweest. Komende zaterdag wacht al weer het volgende evenement: de line-up van alle PCC types bij de remise ZichtenburgĀ 

De 1210 naar Scheveningen-Zeebad bij de halte Houtrust

De 1304 bij de halte Weimarstraat

Foto’s: Chris Westerduin, Birgit Hijdra en John, video: Tjeerd Spoor