PCC 1210 heeft een nieuwe beugel. De tram verspeelt zijn stroomafnemer op 20 mei in de Torenstraat. Een dag later wordt begonnen met de vervanging van het gehavende onderdeel. We hebben gelukkig nog een soortgelijke beugel op het terrein staan, afkomstig van partytram 282 uit Kassel die een tijd in Den Haag heeft gereden en daarom in het blauw is geschilderd. De beugel heeft wel een paar defecten en kan daarom niet zomaar op de 1210 worden gezet.

De in het blauw geschilderde beugel van de 282. 21 mei 2022

De vrijwilligers voeren dus eerst de nodige reparaties uit en schilderen de stroomafnemer in de juiste kleur. Je ziet pas hoe groot zo’n ding is als die op de grond staat.

De bovenkant van de beugel heeft al de goede kleur. 22 mei 2022

Met behulp van een hoogwerker en een takel gaat de vers geschilderde beugel het dak van de 1210 op nadat de oude er is afgehaald. Bij inspectie blijkt de oude stroomafnemer inderdaad te beschadigd om nog opnieuw te gebruiken. De nog wel bruikbare onderdelen kunnen later van pas komen en demonteren we daarom.

Het installeren van de nieuwe beugel in volle gang. 26 mei 2022

Nadat de beugel op het dak zit rijdt de 1210 het terrein van het HOVM op. In eerste instantie lijkt alles goed te gaan maar dan blijkt dat de sleper niet meer goed functioneert. Die moeten de vrijwilligers dus weer demonteren en vervangen door het nog wel goede exemplaar van de oude beugel.

De beugel compleet met de sleper van de vorige stroomafnemer. 27 mei 2022

Na heel veel werk rijdt de 1210 afgelopen zaterdag op proef naar Scheveningen Haven en terug om te kijken of alles werkt en dat blijkt het geval. Daarna wordt ook nog een probleem met de verlichting opgelost en kan de PCC er weer tegenaan.

Foto’s: Peter Scheepmaker en Tjeerd Spoor