Dit jaar vieren we 75 jaar PCC in Den Haag. Daarom blikken we dit jaar in Terug in de Tijd extra terug op de geschiedenis van dit tramtype dat zo belangrijk geweest is voor Den Haag. Dit keer pakken we een bijzonder fenomeen uit 1978 eruit. Op Nieuwjaarsdag van dat jaar brengt de HTM weer een tram 15 op de rails. Deze tram rijdt alleen bij voorstellingen van de Koninklijke Schouwburg tussen De Savornin Lohmanplein en het Korte Voorhout.

De 1190 op het Lange Voorhout als schouwburgtram

De PCC’s rijden over de route van lijn 3 naar het Buitenhof en dan over lijn 9 via de Lange Vijverberg, Tournooieveld naar de Schouwburg. Ze filmen de bestemmingen: Centrum en Bohemen. Onder de voorruit zit een geel bord met de tekst: Kon. Schouwburg. De tram vertrekt om 19.35 uur vanaf het De Savornin Lohmanplein en een kwartier na de voorstelling gaat de PCC weer terug.

De 1157 en 1190 wachten het einde van de voorstelling af.

Er is nog een schouwburgtram onder het administratieve lijnnummer: 17. In de praktijk rijdt deze tram als lijn 6 vanaf Leidschendam Noord naar de Schouwburg. Deze tram vertrekt om 19.30 uur naar de Haagse binnenstad. De proef is geen groot succes, maar weinig mensen maken gebruik van deze speciale trams en in april is het weer voorbij. Op 22 april rijden de 1159 als lijn 15 en de 1157 als lijn 6 de laatste ritten.

Foto’s: Ton Voogel, Bron: 130 jaar tram in Den Haag, Ab van Donselaar