Op 7 maart 1991 fotografeert Hendrik Ploeger de aanleg van de nieuwe lijn 3 in Voorburg. Het is een klein jaar voordat de tram hier daadwerkelijk kan gaan rijden.

Op 6 januari 1992 wordt de tramlijn verlengd van station Laan van NOI via de Monseigneur Van Steelaan in Voorburg naar ziekenhuis Antoniushove in Leidschendam. Het eindpunt daar heeft een vreemd ontwerp keerlus gekregen. Want bij het berijden van de keerlus kruist de aankomst route het vertrekspoor de keerlus uit. Normale keerlussen draaien tegen de klok in, deze doet dat met de klok mee.

Op de foto zien we een Unimog trekker met werkwagen H30. In de gele bakken kan ballast of porfier vervoerd worden en de bakken kunnen zijwaarts gekiept worden om de lading te lossen. Hier worden de wagon en lading juist gebruikt om extra zwaarte te krijgen om de sporen in te rijden. De combinatie rijdt steeds heen en weer op de nieuw aangelegde sporen.

De wagen is door de HTM gebouwd en verkocht aan Volker Stevin. De draaistellen zijn afkomstig van Buitenlijn materieel. De grote 23 op de bak is niet het voertuignummer maar is het volgorde nummer in de tramoptocht van het 125 jarig bestaan van de Haagse tram in 1989.

Foto’s Hendrik Ploeger