Prinses Juliana viert haar 75ste verjaardag op 30 april 1984 in Den Haag. De Koninklijke familie bezoekt onder meer de kermis. Daarna moet het gezelschap van het Lange Voorhout naar de Groenmarkt en daarvoor worden twee standaardbussen van de HTM ingezet.

De 428 als tweede Koninklijke bus op de Groenmarkt

De 301 en 428 zijn de uitverkoren bussen. De 301 is dan al een buitenbeentje onder de Haagse standaardbussen omdat hij geschikt is gemaakt voor het maken van rondritten en is voorzien van dubbele banken, een autoradio en een omroepinstallatie. Ook kan de bus sneller rijden dan zijn soortgenoten. Op deze 30ste april gaat het heel langzaam. De Koninklijke gasten zitten in de 301 en de andere hoogwaardigheidsbekleders volgen in de 428 die reclamevrij gemaakt is.

De 428 draagt even geen reclames op deze speciale dag

De rit met de bussen is live te volgen via de NOS televisie. Voor de chauffeur van de 301 is deze rit niet alleen speciaal omdat hij de Koninklijke familie aan boord heeft, het is ook zijn laatste omdat hij met de VUT gaat. Deze dag zijn er ook verschillende omleidingen op tram en buslijnen in de binnenstad waarbij bus 250 de tram vervangt op een deel van lijn 3.

Reizigers van tram 3 kunnen bij de Grote Markt overstappen op bus 3 met standaardbus 250

Bron: De Brommer (Haags Bus Museum) Foto’s: Tjeerd Spoor