HTM bus 601 is op deze dag in actie op de pendelbuslijn tussen de parkeergarage Malieveld en het Buitenhof. Het gaat om een proef van drie maanden waarbij het de bedoeling is dat het winkelend publiek de auto parkeert in de nieuwe parkeergarage en dan gratis met de bus naar het centrum gaat. De 601 rijdt op zaterdagen en donderdag(koop)avonden. De bus heeft opschriften van het Rode Kruis vanwege de ritten die voor deze organisatie met ouderen zijn gereden.

De belangstelling voor de winkelbus valt heel erg tegen en op donderdagavond zit er zelfs bijna helemaal niemand in de bus. Om daar toch nog wat aan te doen worden bij het gebruik van de bus de parkeertarieven ook nog verlaagd maar de proef krijgt geen vervolg.

Winkelbus 601 weer op weg naar het Malieveld. 26 mei 1990

De 601 komt op 27 september 1988 bij HTM. Deze DAF SB 220 wordt gepresenteerd aan de pers op het Kerkplein en wordt daarna uitgebreid beproefd. De bus heeft wel wat nieuwe opvallende zaken als digitale lijn- en richtingfilms en het routekarton in de bus staat nu op een verlichtbare film die door de chauffeur in de juiste stand gezet kan worden. Het voorste vloergedeelte is voor het eerst laag en er zit in de bus een flinke opstap naar het hogere vloerdeel achter de middenuitstap. Het is ook de eerste bus  bij HTM die kan knielen waarvan in een folder trots melding wordt gemaakt. Toch wordt deze bus uiteindelijk niet de opvolger van de dan nog rijdende standaardbussen. HTM kiest voor de Neoplan bus met een volledig lage vloer.

Foto’s: Rene Weterings