Een groot aantal GTL’s staat op 25 oktober 2006 in de ochtend stil in het centrum van Den Haag. De bestuurders protesteren tegen de marktwerking in het openbaar vervoer en hebben daarom het werk neergelegd. Tussen negen en twaalf uur rijden er helemaal geen trams en bussen. Zo’n zeshonderd HTM-ers zijn op deze mistige ochtend met de stilgezette trams afgereisd naar een protestvergadering op het Plein bij het gebouw van de Tweede Kamer.

De 3068 staat op het Buitenhof stil. 25 oktober 2006

De eerste trams arriveren luid toeterend op de Lange Vijverberg. Daar worden de meeste GTL’s opgesteld maar er staan er ook op het Buitenhof, de Hofweg, de Koekamp en bij station Den Haag Centraal laag. Het HTM personeel vreest in 2006 voor een aanbesteding van het openbaar vervoer door een nieuw ingevoerde wet. Volgens de ondernemingsraad gaat noch het personeel noch de reiziger hier op vooruit en is de kans groot op uitgeklede dienstregelingen en overbelast personeel.

De 3147 staat geparkeerd op de Hofweg te wachten op zijn bestuurder. 25 oktober 2006

Het stakende personeel houdt op het Plein een werkoverleg en biedt leden van de Tweede Kamer een petitie aan. Uiteindelijk wordt het Haagse busvervoer een keer daadwerkelijk aanbesteed. Daaruit komt HTMBuzz voort maar inmiddels wordt het stadsvervoer in de drie grote steden onderhands aanbesteed waardoor HTM nog altijd de Haagse vervoerder is.

De 3107 als lijn 9K buiten dienst op het Buitenhof. 25 oktober 2006

Foto’s: Tjeerd Spoor