Op 20 juli 1972 is treinliefhebber Rinus van de Kuil met zijn fototoestel op station Den Haag HS. Vanaf het nog aanwezige en in dienst zijnde ZHESM perron heb je goed zicht op het treinverkeer aan de noordzijde van het station.

Mat ’46 treinstel 292 vertrekt richting Rotterdam Hofplein.

Den Haag HS heeft in die tijd nog klassieke beveiliging. Vanuit diverse posten in en bij het station worden wissels in de juiste stand gelegd en armseinen bedient.  ZHESM staat voor Zuid-Hollandsche Electrische Spoorweg-Maatschappij welke als eerste een elektrische spoorlijn in Nederland exploiteert. In 1908 openen zij de spoorlijn van Scheveningen en Den Haag HS naar Rotterdam Hofplein. De lijn is in 1907 al in dienst gekomen met stoomtractie.

Plan T treinstel 519 komt aan op Den Haag HS

De treindienst zou na het maken van deze foto’s nog drie jaar naar het Hollands Spoor rijden. In 1975 gaat de Hofpleinlijn verhuizen naar het nieuwe Centraal Station. De lijn naar Scheveningen wordt in 1953 opgeheven. Iets waar we tegenwoordig nog steeds spijt van hebben. In 2006 rijdt de laatste trein naar Rotterdam Hofplein. De RET neemt daarna de exploitatie over met RandstadRail.

Beide Hondekop 4 treinstellen, 716 en 712, zijn al in het OV geel.