Sneeuwval zorgt er midden januari 2013 voor dat de pekeltrams uitrukken. Op 19 januari worden de tanks van de 3031, 3034 en 3027 weer gevuld zodat deze GTL’s de tramsporen sneeuw- en ijsvrij kunnen maken. Het gaat hier om pekel-GTL’s van de eerste generatie die deze winter voor het laatst rijden. Ze blijken niet helemaal te voldoen. Probleem is vooral de roestvorming door het lekken van pekelwater. De trams worden de winter daarna vervangen door vier andere GTL’s waarbij deze problemen zijn opgelost en die nog altijd goed functioneren.

De 3034 staat klaar om te gaan pekelen. 19 januari 2013

Op deze zaterdag wordt er volgens het zogenaamde sneeuwnet gereden. Dat is een aangepaste dienstregeling waar HTM in die tijd gebruik van maakt bij flinke sneeuwval. Sommige tramlijnen worden stilgelegd en er zijn routewijzigingen. Het is de vijfde dag op rij dat reizigers hier mee te maken krijgen. Wel wordt deze dag lijn 19 opgestart. De lijnen 6 en 16 rijden nog niet. Op lijn 6 rijdt 2 keer per uur een pendelbus tussen Centraal Station en Leidschendam Leidsenhage en op lijn 16 rijdt vier keer per uur een bus tussen Hollands Spoor en het Parijsplein. Onder meer de Diplomat bussen 321 en 327 worden waargenomen.

RandstadRail

Bij RandstadRail pendelt tussen de stations Stadhuis en Javalaan een koppelstel. Tot en met 23 januari zorgt de sneeuw nog voor wijzigingen in de dienstregeling en ook op zaterdag 26 januari stelt HTM het sneeuwnet in.

Foto’s: RenΓ© Weterings