In 1974 valt Prinsjesdag op 17 september. Voor HTM betekend dat omleidingen van enkele tramlijnen wegens de geplande rijtoer van Koningin Juliana in de goudenkoets en haar gevolg. Deze keer is er alleen wat extra’s aan de hand. Een gijzeling in de Franse Ambassade.

PCC 1177 van lijn 3 naast de Grote Kerk waar kennelijk ook aan de gevel van het oude stadhuis wordt geklust.

Vier dagen voor deze derde dinsdag in september hebben drie leden van het Japanse Rode Leger, welke in die tijd streeft naar het omverwerpen van de Japanse regering, de ambassadeur en personeel van de Franse ambassade gegijzeld. Drie agenten, die op een telefonische melding afkomen, worden bij aankomst door de gewapende Japanners beschoten en slaan daarna groot alarm.

In de Jan Hendrikstraat is het druk met omgeleide trams van lijn 3.

Eén en ander heeft grote impact tijdens Prinsjesdag voor het HTM tramnet. Lijn 3 rijdt dan door de gijzeling al om via de Kalvermarkt en rijdt nu nog extra om via de Jan Hendrikstraat. Tweede lijn die last heeft van beide gebeurtenissen is lijn 9. Deze is al omgeleid via de Scheveningse weg. Nu wordt de tramlijn in tweeën geknipt. Het ene deel rijdt tussen het Kurhaus en Plein 1813. Het andere deel pendelt tussen Turfmarkt en Vrederust waar de tram dan pas sinds 1 september ook naar toe rijdt.

Lijn 3 is ook goed vertegenwoordigd op de Kalvermarkt.

Prinsjesdag heeft uiteindelijk een goede afloop voor de gegijzelden gekregen. Zij zijn geruild tegen een in Frankrijk gevangen zittende Japanner en men krijgt een vrijgeleide met een door Air France geleverde Boeing 707. Opmerkelijk is dat deze door Transavia personeel gevlogen gaat worden. De bestemming van de vlucht wordt uiteindelijk Damascus. Na nog meer misdaden zijn op één na alle gijzelnemers uiteindelijk opgepakt en uitgeleverd aan Japan.

Koppelstel 1331 + 2110 op de Scheveningseweg op lijn 9.

Foto’s: Rob Liesker uit de collectie van Stichting HaGe.