Op deze dag in 2007 rijdt lijn 3 voor het laatst als stadstramlijn. We zien nog één keer GTL’s op deze lijn rijden en vanaf het De Savornin Lohmanplein naar Loosduinen rijden pendelbussen omdat de GTL’s daar niet meer kunnen komen vanwege het aangelegde kopeindpunt.

GTL 3066 in de lus aan het De Savornin Lohnmanplein. 11 februari 2007

Eigenlijk hadden er op deze dag al RandstadRail voertuigen moeten rijden tussen Loosduinen en Den Haag Centraal. De start van RandstadRail 3 op het Haagse gedeelte staat oorspronkelijk gepland voor 10 december 2006. Ontsporingen van een RET RandstadRail voertuig bij het Forepark en een Citadis van de HTM op het tramviaduct bij station Den Haag Centraal op 29 november van dat jaar en het onderzoek naar de oorzaak daarvan zorgen voor vertraging. De exploitatie op lijn 4 en lijn E naar Rotterdam komt stil te liggen en RandstadRail lijn 3 kan niet van start.

Op maandag 12 februari begint dan toch de gedeelte exploitatie van RandstadRail lijn 3 tussen Loosduinen en het Centraal station. Het proefbedrijf is dan nog  twee keer verlengd vanwege de ontsporingen van twee Citadis trams in Loosduinen. Ook daarvan moet eerst de oorzaak onderzocht worden.

Foto’s: Tjeerd Spoor