Veertig jaar geleden op deze dag wordt GTL 3046 per trein afgeleverd aan de Delftselaan in Den Haag. Alleen gaat het niet helemaal goed op het Hobbemaplein.

Het moment suprême vastgelegd door Peter Hoegen.

De 3046 komt vers uit de BN fabriek in Brugge aan in Den Haag. Bijna is het lospunt bereikt wanneer bij het overstekken van het Hobbemaplein het goed fout gaat. Op het moment dat de geduwde trein het plein wil oversteken komt de 3022 van lijn 6 vanuit de Herman Costerstraat.

Beide trams vers na het ongeluk. Foto: Peter Hoegen.

Tram en trein kunnen elkaar niet meer ontwijken en de buffers van de wagon, waar de 3046 op staat, boren zich in de voorste bak van de 3022. De tram wordt hierbij ook uit het spoor getild. Een aantal tramhobbyisten is aanwezig om de aankomst van de nieuwe tram vast te leggen. Peter Hoegen maakt de bekendste foto van het moment suprême waarbij het stof en zand nog door de lucht vliegen.

Goed te zien wat voor klap de geledingen van de 3022 hebben ondervonden. Foto: J Woltjes.

De A-bak van de 3022 is onherstelbaar beschadigd. Nadat de tram weer in het spoor staat brengt rangeer tractor ‘Stoffel’ de beschadigde GTL naar de Centrale Werkplaats aan de Lijsterbesstraat. Twee weken later wordt de tram achteruit naar de Delftselaan gereden om dan als retourvracht te dienen op de trein. Harry Peters legt dit vast in de Paul Krugerlaan. De 3022 wordt hersteld in Brugge en krijgt hierbij een hele nieuwe A-bak.

De 3022 in z’n achteruit op de Paul Krugerlaan. Foto: Harry Peters.

Foto’s: Haags Gemeente Archief, ANP; Collectie Digitaletram; NVBS Beeldbank