Ooit is er betaald voetbal gespeeld nabij de Houtrustbrug. Op een voormalig landgoed wordt sinds 1910 al gesport en zijn in 1937 de Houtrusthallen gebouwd om ook overdekt te kunnen sporten. Tien jaar voor deze gemaakte opnamen is voetbalclub Holland Sport opgericht als fusieclub van profclubs uit Den Haag en Rotterdam. Deze club speelt vanaf 1955 de thuiswedstrijden in stadion Houtrust.

Op 3 mei 1964 wordt er gespeeld tegen het Limburgse Sittardia. Het blijkt een lastige wedstrijd want wanneer de scheids affluit is de eindstand 1 – 3 geworden. De supporters worden met extra trams van lijn 11 weer richting station Hollands Spoor gebracht.
Deze trams staan geduldig opgesteld op het derde spoor wat op de van Boetzelaerlaan is aangelegd. Het ligt ter hoogte van de halte Boreelstraat. Ook al hebben de bezoekers gewonnen. Na de inzet van de trams kunnen deze gewoon nog heel de remise in.

Op het zijspoor staan de 801 met 767 en de 828 met 754 opgesteld.

Op deze derde mei zien we op lijn 11 ingezet worden: Motorwagen 801 met aanhangrijtuig 767, de 824 met 779 en de 828 met 754. Leuk is dat de wagens van het tweede benoemde tramstel nog steeds bestaan. De 824 verblijft tegenwoordig in het ‘Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm’ te Denemarken. De 779 bevindt zich bij de Museumtramlijn in Amsterdam.

De voetbaltrams komen vanaf het opstelspoor om de supporters op te halen.

Holland Sport heeft het niet heel lang volgehouden. In 1971 gaat de club samen verder door het leven met ADO en gaan ze verder onder de naam FC Den Haag/ADO. Er gaat dan gespeeld worden in het Zuiderpark. De Houtrusthallen zelf hebben het tot 2002 volgehouden. Hiervoor in de plaats zijn woningen gekomen. Er liggen nog wel sportvelden omheen.
Tussen 2003 en 2016 heeft er ook nog een TV programma bestaan met de naam ‘Holland Sport’. Dit is gepresenteerd door Wilfried de Jong en een aantal jaren ook samen met Matthijs van Nieuwkerk. Dit programma had mooie korte sportdocu’s, een modelwielerbaan waarop sporters tegen elkaar moesten fietsen, de massagetafel met masseur Wilfried en het spel ‘Petje op, petje af’.

Foto’s: Hans Verkerk